'Rouw hang je niet aan de kapstok als je op het werk komt'

Herken je dit?

  • Je collega of medewerker heeft iets meegemaakt en is in rouw. Je wilt er voor je collega zijn maar vindt het ook lastig hoe je hiermee om kunt gaan.
    En ondertussen moet ook het werk gewoon door.
    Wat is nu de beste manier om er voor je collega te zijn?
  • Je teamlid heeft iets meegemaakt en rouwt hierom. Je besteedt er aandacht aan en geeft ruimte en tijd voor je medewerker. Maar wanneer is dat moment dat je weer meer mag verwachten van je medewerker?
  • Je medewerker komt na een verlies, bijvoorbeeld een overlijden, relatiebreuk of ziekte terug op de werkplek. Je merkt dat na een aantal weken of maanden de concentratie nog steeds slecht is en de kwaliteit van het werk ook niet is wat het moet zijn. Kan dat nog aan het verlies liggen? En hoe ga je hierover in gesprek?
  • Het team heeft een aantal werkzaamheden overgenomen van de rouwende collega, maar dit begint na een paar weken te knellen. Iedereen heeft het al druk en er ontstaan irritaties naar elkaar. 
  • Je ziet het verzuim en de kosten die een verlies met zich meebrengt alleen maar stijgen.
  • Je merkt dat je eigenlijk weinig weet over het omgaan met verlies op de werkplek. Er zijn geen richtlijnen, je management en HR herkennen wel rouw na een overlijden maar niet of nauwelijks waar het gaat om andere soorten verlies. Bijvoorbeeld een relatiebreuk, miskraam of verlies van gezondheid.  Je wilt er zelf meer over leren en je management en HR meer tools geven om hier mee om te gaan.
  • Je wilt een verandering doorvoeren. Van werkzaamheden, teams, een verhuizing. Je realiseert je dat dit emoties kan oproepen bij de medewerkers en je vraagt je af hoe je een balans vindt tussen begrip en ondersteuning voor je medewerkers en de bedrijfsvoering van je organisatie.  

Wat is de impact van verlies op het werk?

Vrijwel iedereen maakt in zijn of haar leven verlies mee.
Het overlijden van een geliefd persoon maar ook andere vormen van verlies zoals het verlies van gezondheid, een relatiebreuk of ongewenste kinderloosheid. Daarnaast zijn er ook werkgerelateerde verliezen: organisatieveranderingen, demotie, ontslag, pensioen.
Al deze vormen van verlies hebben invloed op jouw medewerker, jouw collega. Want deze kan het verlies niet aan de kapstok hangen als deze komt werken. Rouw kan dus ook een grote impact hebben op de inzetbaarheid van een medewerker.
Hoe rouw wordt beleefd is voor iedereen en voor iedere situatie weer anders. Maar als rouw geen of onvoldoende aandacht krijgt, kan het leiden tot uitval op het werk en dan:

  • lopen de directe en indirecte verzuimkosten door rouw alleen maar op
  • verhoog je het risico op langdurig verzuim
  • voelen mensen zich niet gezien en gehoord in hun verdriet en nemen mogelijk ontslag
  • wordt je een steeds minder aantrekkelijke werkgever op de krappe arbeidsmarkt

Maar hoe doe je dat?

Het is niet gemakkelijk om de impact van verliezen op het werk te herkennen.. Er zijn allerlei regelingen voor rouw en ziekteverlof, maar het gaat in de eerste plaats om aandacht voor een collega of team in rouw. Het gemis blijft soms onbesproken terwijl iedereen voelt dat er wat mis is. Het is dan belangrijk om het gesprek aan te gaan en de emoties te erkennen. Als werkgever kun je veel doen voor het welzijn van je medewerker en om (langdurige) uitval te voorkomen.  Als je op tijd de juiste ondersteuning biedt kan dat enorm helpend zijn voor iemand.
En juist het ritme van werk kan een goede hulp zijn in het vinden van een nieuwe balans.
Daarnaast kan een goede begeleiding ook helpen om de verzuimduur te verkorten. 

Er is geen vast programma dat je inzet bij overlijden van een medewerker of bij ondersteuning van een collega in rouw.
Toch kun je je hier wel enigszins op voorbereiden. Door er bewust over na te denken,  de kennis over verlies en rouw bij leidinggevenden en de afdeling HRM te vergroten, gezamenlijk een verliesprotocol op te stellen dat past bij jouw organisatie én door medewerkers en leidinggevenden ondersteuning op maat aan te bieden. 
Als rouwexpert kan ik je daar in begeleiden. Er ontstaat zo op meerdere manieren winst in het bedrijf: minder verzuimkosten en meer verbinding en loyaliteit.  Dat draagt bij aan goed werkgeverschap! 


Wat kan ik je bieden?

Als rouwexpert begeleid ik werkgevers en medewerkers bij verlies en rouw door overlijden, levend verlies en werkgerelateerd verlies. Mijn begeleiding bij rouw op het werk zorgt al gauw voor duizenden euro's minder kosten door rouwverzuim én voor winst op meerdere manieren.
Onder andere in de verbinding met elkaar, loyaliteit naar het bedrijf en goed werkgeverschap. Enkele voorbeelden van ondersteuning en begeleiding die ik je kan bieden:

  • workshops en trainingen voor leidinggevenden, collega's en teams
  • online cursussen voor medewerkers, leidinggevenden en collega's
  • individuele begeleiding op maat voor de rouwende medewerker, voor leidinggevenden of collega's
  • concrete handvatten om medewerkers te ondersteunen
  • opstellen van een verliesprotocol dat past bij het bedrijf
  • nazorg in de vorm van teamgesprekken en informatie geven
  • rituelen om collega's te herinneren
  • proactief het gesprek over verlies en rouw binnen je bedrijf faciliteren
  • abonnement voor een aantal uren advisering, begeleiding, coaching

Maar begeleiding bij verlies en rouw op de werkvloer is vooral maatwerk!
Ik ga daarom graag met je in gesprek om te kijken waar jouw bedrijf behoefte aan heeft en wat passende ondersteuning en begeleiding kan zijn. Het eerste gesprek is gratis. Je krijgt van mij daarna een offerte op maat die past bij jouw vraag, jouw bedrijf en jouw medewerkers.


Marlon is als coach warm en zeer toegankelijk. Ik voelde me meteen op mijn gemak bij haar.
Ze heeft mij veel dingen laten inzien naar aanleiding van mijn coachvraag.
Dit deed ze door mij zelf te laten werken en nadenken maar als coach
daarbij op een duidelijke en concrete manier te ondersteunen.
Vaak kan ik de inzichten die ik heb geleerd gebruiken in mijn dagelijkse leven en werk”

Jolanda