'Rouw is geen ziekte maar je kunt er wel ziek van worden'

Herken je dit?

  • Je moet na een verlies weer aan het werk maar ziet daar tegenop. Je weet niet of het gaat lukken en wat je hiervoor nodig hebt. 
  • Je vindt het fijn om na je verlies weer te gaan werken. Het geeft je afleiding en structuur in je dagen. Maar je weet niet hoe je collega's of leidinggevende zullen reageren. 
  • Je relatie is verbroken en je bent daar heel verdrietig over. Je maakt je ook veel zorgen. Je inkomen is verminderd, je moet op zoek naar een ander huis. Dat geeft veel onzekerheid. Als je niet snel hulp krijgt kom je misschien in de financiële problemen of op straat te staan.  Hoe maak je dat bespreekbaar?
  • Je bent mantelzorger voor iemand met een ernstige of chronische ziekte. Het loopt thuis en op het werk niet lekker. Je bent kortaf naar je collega's, je bent boos, verdrietig, verward.
    Je dreigt uit te vallen maar je vindt het lastig om hulp te vragen. 
  • Het is al een aantal weken geleden dat je een verlies hebt ervaren. Een naaste is ziek geworden of overleden, je relatie is verbroken of je hebt een miskraam gehad.
    Je collega's of werkgever weten niet goed hoe hier mee om te gaan en richten zich vooral op het werk. 

Rouwen en werken?

Verlies is een normaal onderdeel van het leven. We krijgen hier allemaal op enig moment mee te maken. Een overlijden, ernstige of chronische ziekte of een lichamelijke beperking van jezelf of iemand die dicht bij je staat. Maar ook een relatiebreuk of werkgerelateerd verlies zoals een reorganisatie of ontslag heeft veel impact op je leven.
Ieder verlies kent z'n eigen rouw. Rouw is een gezonde reactie en de meeste mensen zijn prima in staat om daar goed mee om te gaan. Maar soms lukt dat minder goed of laat rouw op zich wachten. Om allerlei redenen: je schiet in de regel- of zorgstand, je bent boos, je bent bang voor de pijn die het rouwen met zich mee brengt... Toch zul je het verlies vroeg of laat onder ogen moeten zien omdat het je anders zelfs ziek kan maken.

Het effectief aanpakken van rouw vraagt om een gevoelige en doordachte aanpak waarbij rekening wordt gehouden met jouw gevoelens en de dynamiek van de (werk)omgeving.  Want hoe fijn zou het zijn als je werk een plek is waar jouw rouw er mag zijn en  waar jij je gesteund voelt door je werkgever en collega's?

Wat kan ik voor je betekenen?

Als rouwexpert creëer ik een veilige basis voor jou waarin je al jouw emoties mag laten zien en horen. Je gaat begrijpen wat er in jouw lijf gebeurt bij rouw en leert je verlies te integreren in je leven. 
Ik luister en zoek samen met je naar wat jij nodig hebt om zelf de regie te kunnen pakken. In je privéleven én je werkomgeving.
Jij staat als mens centraal en je leert weer leven op een manier die past bij jou en je nieuwe werkelijkheid. 

Je krijgt de juiste handvatten voor jezelf, maar ook voor je teamleden en collega's. Je gaat ontdekken hoe je voor jezelf ruimte kunt creëren, duidelijk krijgt wat je zelf nodig hebt en hoe je dat kunt vragen aan je (werk)omgeving. Op een manier die de communicatie en de samenwerking onderling bevordert, wat ten goede komt aan jou, het team en het bedrijf. 

Je kunt bij mij onder andere terecht voor:

  • een individueel coachtraject, online en/of offline
  • individuele online training rouwverwerking met video's en werkboeken
  • een groepstraining rouwverwerking
  • ondersteuning bij het bespreekbaar maken van de impact van jouw verlies op de werkplek

Maatwerk

Bijdrage door werkgever

Elk verlies is uniek en daarmee ook elk rouwproces. De uitdaging is het verlies erkennen, omarmen en kijken hoe je het verlies kunt inpassen in je leven. Dat vraagt maatwerk. Ik ga dus altijd eerst met je in gesprek om te kijken waar je behoefte ligt.
Dit kennismakingsgesprek duurt ongeveer een half uur en is gratis. Het particulier tarief voor een coachgesprek is € 100 per uur. Voor coachtrajecten via de werkgever maak ik een offerte op maat. 

Steeds meer werkgevers hebben een budget voor kosten van begeleiding door een coach. Door een goede begeleiding kan langdurig ziekteverzuim of verminderde inzet voorkomen worden. Als je niet meer volledig inzetbaar bent op je werk door je verlies, is het zinvol om begeleiding te zoeken. 
Bespreek gerust met je werkgever je behoefte aan coaching en informeer naar de mogelijkheden voor jou als medewerker.


“Ik ben heel blij dat het coachtraject bij Marlon mij mooie inzichten heeft gegeven door de verschillende werkvormen die zij hiervoor heeft ingezet.
Heel verrassend en mooi hoe dit werkt, wat dit bij je los maakt en de inzichten die je krijgt om hier mee om te gaan en in de praktijk toe te passen.
Marlon biedt een veilige en vertrouwde omgeving en dat is heel prettig..”

Maureen